GERBIAMA KANDIDATE,

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija artėjančiuose LR prezidento rinkimuose skelbiasi esanti Jūsų kandidatūros rėmėja. Šios politinės grupuotės nariai suklastojo sovietinių teisės aktų teisinę prasmę (išsamiau apie tai: http://zenonas.visokybes.com/wiki/1284/316_KAS_YRA… ir II-IVd.- http://zenonas.visokybes.com/wiki/index ) ir tokiu būdu sukūrė „teisines“ sąlygas posovietiniam neteisėtam piliečių žemės valdų išgrobstymui – kurio metu iš teisėtų žemės savininkų atimamas net jų šeimų prasimaitinimui būtinas žemės minimumas.  Šios politinės partijos politikai teigia (ir šį savo teiginį įtvirtina įstatymuose) kad 1940 metais sovietinė valdžia įvykdė visuotinę Lietuvos piliečiams nuosavybės teise priklausiusių žemės valdų nacionalizaciją. Iš išlikusių sovietinių laikų dokumentų (ir istorinių faktų) akivaizdu – kad tuomet vyko tik žemės reforma ir į valstybinį žemės fondą buvo paimama tik viršnorminė (virš 30 ha) piliečių turima žemė. Kiekvienas tokio viršnorminio žemės ploto paėmimas į valstybinį žemės fondą būdavo įforminamas įstatymų nustatyta tvarka – tuo tikslu surašant atskirą konkretų dokumentą.  Šiuo metu posovietinėje Lietuvoje „teisiškai atkuriamos“ – arba „teisiškai neatkuriamos“ ir iki 30 ha nuosavybės teise valdžiausių piliečių nuosavybės teisės į jų paveldimas žemės valdas (tokių žemės valdų buvo 72 % ir jokio visuotino bei vienalaikio šių žemės valdų savininkų nuosavybės teisių teisinio nutraukimo 1940 m. nebuvo). Posovietinis neteisėtas piliečių žemės valdų atiminėjimas ir perskirstymas vyksta vykdant Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų politikų melo pasėkoje priimtus 1991-06-18 ir 1997-07-01 „piliečių nuosavybės teisių atkūrimo įstatymus“. Tokios neteisėtos veikos tęsiasi jau devyniolika metų.

Klastojančių teisinių aktų teisinę prasmę politikų „parama“ Jums – mane ir kitus LR rinkėjus (prieš pasirenkant ką rinkti artėjančiuose prezidento rinkimuose) verčia pasidomėti: ar būdama išrinkta LR Prezidente Jūs toleruosite tokias atskirų politinių grupuočių neteisėtas veikas – ar kaip Konstitucijos garantas apginsite minėtų politikų itin grubiai pažeidinėjamas LR piliečių žmogaus teises?

Pagarbiai, Zenonas Jurgelevičius,
Lietuvos žmogaus teisių centro narys.

Šis atviras laiškas 2009-05-07 13 val. 27 min. E-paštu išsiųstas gerb. Dalios Grybauskaitės rinkimų štabui: info@grybauskaite2009.lt  ir  D. Grybauskaitės atstovui spaudai gerb. L. Balsiui: linas@grybauskaite2009.lt